Dunbar’ın o Meşhur Sayısı

Furkan Bozdag
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJan 22, 2019

--

Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde #10YearsChallange diye bir paylaşım kampanyası başlatıldı. Kısaca 10 yıl önceki ve şimdiki halinizi yukarıdaki etiket ile insanlarla paylaşıyorsunuz. Bu konuda birçok komple teorisi üzerine görüşler atıldı ve halen de birçok makale ele alınmaya devam ediyor. Fakat üzerinde durmak istediğim konu #10YearsChallange‘ın teorileri veya verileri değil. Geçmişe şöyle bir 10 yıl kadar baktığınızda, arkanızda bıraktığınız arkadaşlık ve dostluklarımız illaki vardır. Hiç düşündünüz mü? 10 yıl önceki arkadaşlıklarınız ve dostluklarınız ne durumda? 10 yıl önceki arkadaşlarınızla halen görüşüyor musunuz? Görüşüyorsanız kaç kişi ile halen iletişim halindesiniz?

Görüştüğümüz, ilişkilerimizi yürüttüğümüz ve iletişimde bulunduğumuz arkadaşlarımızı ve dostlarımızı her zaman arttırmak, daha fazla insanla tanışarak iletişim ağımızı genişletmek isteriz. Kuşkusuz ki, sosyal medya da bunun için çok iyi bir fırsat. Fakat her ne kadar istesek de bunun bir sınırın olduğunu söyleyen araştırmalar mevcut. Peki kim ve neden bunun bir sınırının olduğunu söylüyor?

Oxford Üniversitesi’nde halen görevli olan, Antropoloji, Evrimsel Psikoloji ve Zamanla Beyin Genişlemesi (Brain Expansion) alanlarında önemli çalışmalar yapan Profesör Robin Ian Dunbar, 1990 yılında bırakın sosyal medyayı, henüz bilgisayar dahi doğru düzgün yokken böyle bir görüşü ortaya attı.

Dunbar’ın bu hipotezi, insan neokorteksinin (beynin düşünme bölümü) ancak belirli sayıda insanla ilişkisini anlamlı bir şekilde sürdürebildiğini söyler. Maymunlar üzerinde yaptığı araştırmaya göre, her bir maymunun yaklaşık 50 maymundan oluşan sosyal bir gruba ait olduğunu gözlemlemiş. Diğer yandan bu araştırmada, aşağıdaki grafikte de olduğu gibi maymunların neokorteksinin boyutu ile insanın neokorteksinin boyutu arasındaki farka dayanarak, insanların da en fazla 150 kişilik gruplara ait olacağı yani en fazla 150 kişi ile anlamlı bir ilişki sürdürebileceğini doğru bir şekilde tahmin ettiğini söylüyor.

Alessandro Vespignani, Nicola Perra ve Bruno Goncalves isimli araştırmacılar, bu hipotezi 2011 yılında Twitter üzerinde kullanarak test etmişler. 500 takipçisi olan kullanıcılar ile 5 milyon takipçisi olan kullanıcıların hemen hemen hepsinde, 100 ila 200 kişi arasında anlamlı bir etkileşim olduğunu gözlemleyerek Dunbar’ın bu hipotezini doğrulamışlar.

Yukarıdaki araştırmalarda da görüldüğü üzere anlamlı ilişkilerimizi sürdüreceğimiz ortalama kişi sayısı en fazla 150 civarında. Yani istesek de istemesek de anlamlı ilişkilerimizi en fazla bu kadar arttırabiliyoruz.

Kişisel olarak, insanlarla tanışmayı ve onların düşüncelerini dinlemeyi çok seviyorum. Kim bilir, belki bir gün sizinle tanışıp, sizin de anlamlı ilişkiler sürdürdüğünüz bir dostunuz olabilirim.

Faydalı olması dileğiyle, hoşçakalın :)

Diğer yazılarımı incelediniz mi?

  1. Basit Tut, Aptal!
  2. Bir Motivasyon Kaynağı: Matthew Effect
  3. Microsoft’taki Staj Günlüğüm

Kaynaklar;

  1. arxiv.org , Validation of Dunbar’s number in Twitter conversations
  2. Evolutionary Anthropology, The Social Brain Hypothesis — Robin Dunbar
  3. Belle Beth Cooper, Communicate Better with Anyone

Takip edin;

--

--

Furkan Bozdag
Türkçe Yayın

I don’t know what’s happening here? | sr. software engineer